Ukrajna hosszú távú finanszírozásáról egyeztettek a G7-ek

2024. május 29., 09:56 , 1212. szám

A G7-országok hosszú távon szándékoznak finanszírozni Ukrajnát. „Együtt állunk Ukrajna oldalán” – jelentette ki május 25-én az olaszországi Stresában megrendezett G7-találkozó után Christian Lindner német pénzügyminiszter, akit a DW idéz.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy az idei finanszírozás „már biztosított”, és hozzátette, hogy „most tovább akarunk lépni”. Ezzel kapcsolatban Lindner hangsúlyozta, még sok a tennivaló az „adófizetők kockázatainak minimalizálásáért”.

„Meg fogjuk ezt vitatni az elkövetkező hetekben a megbeszélések során. Van még technikai munka, amit el kell végezni – jelezte a német pénzügyminiszter.

A G7-országok pénzügyi tárcavezetőinek olaszországi találkozóján az egyik fő téma az összesen mintegy 300 milliárd dollár értékű befagyasztott orosz vagyon volt. Az ebből származó bevételt Ukrajnának szándékoznak átadni az Oroszország elleni védelem céljaira. Az Egyesült Államok többek között kifejezte azon szándékát, hogy a befagyasztott eszközökből várható jövőbeni nyereséget egy Ukrajnának megajánlandó óriáshitelre fordítsa, amelyet a Világbank kezelhetne.

A bevétel fedezetként vagy hiteltörlesztésre lenne felhasználható. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter mindazonáltal jelezte, hogy a nagyszabású hitel az orosz forrásokból származó bevételek felhasználásával kiemelt opció, de a többi lehetőségnek is „az asztalon kell maradnia”.

A német pénzügyminiszter ugyanakkor megválaszolatlanul hagyta azt a kérdést, hogy végül melyik utat választják.

A DW emlékeztet, hogy júniusban lesz a G7 állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója.

(hk/dw.com)