Potápi Árpád János: „A Selye János Egyetem a felvidéki magyarság közös sikere”

2024. február 28., 13:54 , 1199. szám

„A Selye János Egyetem a felvidéki magyarság közös sikere” – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Révkomáromban múlt szerdán.

A nemzetpolitikai államtitkár erről a helyi Selye János Egyetemen (SJE) beszélt, ahol köszöntőt mondott az intézmény, az önálló felvidéki magyar felsőoktatás megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferencián.

Potápi Árpád János beszédében rávilágított: a Selye János Egyetem a Felvidéken nem egyszerűen az oktatási intézményhálózat csúcsát jelenti, hanem egyidejűleg a helyi magyarság kultúrájának bástyája is, amely méltón őrzi a legkorábbi és legjelentősebb egyetemek hagyományait abban, hogy az egyetem falai közt a felvidéki magyarság teológiai képzése is otthonra talált.

„Azt üzeni ez, hogy az egyház a nemzet jövőjének az elgondolásában, megértésében mindig megkerülhetetlen közösség” – szögezte le Potápi Árpád János.

A nemzetpolitikai államtitkár Kőrösi Csoma Sándor szavait idézve párhuzamot vont a nagy székely felfedező életútja és a révkomáromi oktatási intézmény megalakulása és eddigi történetének kibontakozása között, rámutatva: mindkettőből sikertörténet kerekedett. Felidézte: a SJE megalakulását évtizedes készülődés, tervezés előzte meg, amely teljes erőbedobást és összpontosítást igénylő „kemény időszak” volt, ám az útjára indult folyamat apró lépésekkel haladva, soha nem állt meg a cél előtt.

„A Selye János Egyetem a felvidéki magyarság közös sikere” – hangsúlyozta Potápi Árpád János, hozzátéve: ma, az intézmény megalapítása után valamivel több mint 20 évvel a Selye János Egyetem egy olyan „valósággá vált álom”, amely arra biztat, hogy merni kell nagyot álmodni.

A SJE, az első felvidéki önálló magyar felsőoktatási intézmény létrehozásáról szóló döntést 2003-ban fogadta el az 1993-ban önállósodott Szlovákia törvényhozása. Az egyetem alapító ünnepségére 2004 januárjában került sor, az intézményben az oktatás ugyanazon év szeptemberében kezdődött meg. Az egyetemen gazdaságtudományi, tanárképző és teológiai kar működik.

(MTI/Kárpátalja)