Csoda, öröm, mese – BMG

2023. május 26., 17:51 , 1161. szám

Meseország, Csodaország varázslatos világába repültek egy teljes napra a Beregszászi Bethlen Gábor Líceum diákjai, tanárai és vezetősége. Az intézményben már évtizedek óta (amikor még Beregszászi Magyar Gimnázium (BMG) volt a neve) hagyomány és nagy népszerűségnek örvend a fordított nap, amikor is egy napra a diákönkormányzat veheti át – úgymond – az intézmény feletti hatalmat. A hatalmat átvevő diákok különböző érdekes programokkal készülnek diáktársaik és az iskola tanárai számára.

Az idei évben május 25-én tartották meg a BMG-napot, amelyről az intézmény diákönkormányzata (DÖK) – melynek elnöke Sass Eszter – úgy döntött, hogy tematikus keretbe foglalja. Így egy napra mindenki Meseország, Csodaország polgára lehetett. A nap folyamán számtalan izgalmas program várta a diákokat és tanáraikat. A diákönkormányzatot alkotó 10. osztály tanulói, akik a Meseország, Csodaország hercegségét vezették, kora reggel átvehették Szabó Árpád igazgató úrtól a „líceum királyságát” szimbolizáló koronát, jogart és országalmát, ezzel átvéve egy napra a hatalmat és az azzal járó felelősséget.

Bárdos Nóra, a 10.-esek osztályfőnöke, aki a nap ceremóniamestere is volt, elmondta: „A mai napnak adtunk egy keretet, amit úgy neveztünk el, hogy Meseország, Csodaország. Igyekeztünk a magyar népmesék kereteibe foglalni a programokat, s természetesen, a Petőfi-év kapcsán, Mátyás király mellett Petőfi Sándor is beugrott hozzánk felvidéki útját követően. Mivel  idén a 10. osztály vezeti a diákönkormányzatot, ezért ők dolgozták ki a nap teljes menetét. Voltak rendhagyó irodalomórák, voltak olyan foglalkozások, ahol különböző kvízjátékokon vettek részt a diákok. A szünetek alatt különböző programok voltak a kicsik számára: ugróiskola, fotóháttér stb. Emellett minden osztály választott egy népmesét, amelyet dramatizálva mutattak be, és egy osztálydalt is költöttek – ezen produkciókkal versenyeztek, s a 3 dobogós helyezést elérő osztályt értékes nyereménnyel jutalmazza a DÖK. A nap végén pedig egy nagy lakomát csapunk a királyságban, és mindenkit megvendégelünk kőlevessel, amelyet a végzős osztály készít el, s ami ízletes babgulyássá változik.”

Mi a célja a programnak? – kérdeztük a ceremóniamestert, aki úgy fogalmazott: „Mivel nagyon nehéz évet zártunk, szerettük volna, hogyha ma egy kicsit mindent elfelejtenének a gyerekek, és újra felszabadultan gyereknek érezhetnék magukat. Egy varázskapun lehetett bejutni ma reggel az iskolába, amely által mindenki beléphetett a mesekeretbe, és elindulhattunk együtt Meseország, Csodaország felfedezésére.”

Szabó Árpád, a Bethlen Gábor Líceum igazgatója tudósítónknak elmondta: „Amikor 1999-ben az intézménybe kerültem, akkor már hagyománya volt a BMG-napnak. Ez egy nagy tradíció, egy különleges nap, amit mindnyájan várunk, tanárok, diákok egyaránt. Iskolánkban minden osztálynak feladatot adunk: vagy egy jeles ünnephez kapcsolódóan kell műsorral készülniük, vagy valamilyen különleges nap kapcsán készülnek különböző programokkal. Amikor először megválasztottuk a diákönkormányzatot, még nagyon gyerekcipőben járt, azóta egy kicsit átszerveztük, és minden éven a 10. osztályosok azok, akik vezetik azt. A gyerekek is készülnek erre a feladatra, és egyéves tervet készítenek, mi pedig igyekszünk az ő elképzeléseikbe nem beleszólni, maximum kicsit csiszolni mindezen. A fordított nap alkalmával teljesedik ki igazán a munkájuk, ilyenkor övék a főszerep: egy napra megkapják a hatalmat, ők szervezik meg teljes mértékben ezt a napot úgy, ahogy ők képzelik el. Számunkra is hasznos, hiszen mi is tanulunk mindebből, látjuk, hogy a diákok hogyan képzelik el az intézmény működését. Azt kell mondanom, minden éven más ez a nap, sosem voltam még ugyanolyan tematikájú fordított napon. Igyekeznek saját ötleteket kitalálni. Nagyon meg vagyok elégedve velük!”

Bornemissza Emese, a DÖK alelnöke élményeiről mesélve kiemelte: „Már reggel korán átvettük a hatalmat, és ma egész nap mi vezetjük le a programokat a DÖK tagjaival. Régóta nem volt már ilyen napunk, hiszen a Covid, majd a háború felülírta a terveket. Mindenki nagyon várta, a gyerekek nagyon vidámak! Volt a nap elején két rendhagyó magyarirodalom-óra, aztán meséket dramatizáltak, valamint osztálydalokat adnak elő, azaz maguk választotta-költötte dalokban jellemzik majd az iskolát, ebédre pedig elkészül a lakoma, ami kőleves lesz. Nagyon élvezzük ezt, különleges élmény, hogy mi vezethetjük a líceumot, és őszintén: nem szívesen adjuk vissza a hatalmat.”

A program zárásaként a végzős hallgatók finom kőlevessel, azaz babgulyáslakomára várták a királyság apraját és nagyját. A kvízjátékok és vetélkedők során az osztályok értékes ajándékokkal is gazdagodtak. A legjobb teljesítményt a 9.B osztály érte el, ők közös pizzázáson vehetnek részt a Picanteria Family Caféban. A második helyezett 7.B osztály az Ilosvay-cukrászdában fagyizhat, míg a harmadik helyezett 11.A és B osztály a Fornetti kávézóban ünnepelhet. A nap különdíjasa az első osztály lett, akik az Ilosvay-cukrászda jóvoltából szintén egy jót fagyizhatnak.

ve