Zelenszkij: A demokrácia globális vezető szerepére van szükség

2023. május 24., 13:15 , 1160. szám

Volodimir Zelenszkij államfő újabb külföldi útra indult, ezúttal Szaúd-Arábiát kereste fel, ahol beszédet mondott az Arab Államok Ligája (Arab Liga) csúcstalálkozójának résztvevői előtt, s több kétoldalú találkozóra is sor került a térség országainak vezetőivel. Az ukrán elnök ezután Japánba utazott, hogy részt vegyen a világ hét legfejlettebb országát és az Európai Unió vezetőit tömörítő G7 csoport hétvégi csúcstalálkozóján.

Rijád: Zelenszkij az ukrán nép, az ukrajnai muszlim közösség védelmére szólított fel

Az Elnöki Hivatal weboldalának tájékoztatása szerint a Szaúd-Arábiai Királyságban az ukrán elnök találkozott Muhammad bin Szalmán al Szaúd koronaherceggel, Szaúd-Arábia miniszterelnökével. Volodimir Zelenszkij tájékoztatta vendéglátóját országának az orosz agresszor ellen vívott harcáról. Az államfő szólt az ukrán békekezdeményezésről, a békeformuláról is, amelynek célja a háború befejezése és a béke helyreállítása.

Az elnök köszönetet mondott Szaúd-Arábia koronahercegének Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának, valamint a nemzetközi szervezetekben képviselt álláspontjának támogatásáért. Volodimir Zelenszkij kiemelte, hogy Szaúd-Arábia sikeresen vett részt 10 külföldi hadifogoly orosz hadifogságból való kiszabadításában, és érdekeltségét fejezte ki a foglyok kiszabadítására irányuló közös erőfeszítések folytatásában.

Szaúd-Arábia koronahercege megerősítette országa érdeklődését az ukrajnai befektetések és a helyreállítás iránt.

Az Ukrinform tudósítása szerint Volodimir Zelenszkij az Arab Liga csúcstalálkozóján mondott beszédében felkérte a Liga országait, hogy csatlakozzanak az ukrán békeformula megvalósításához. Az államfő az ukrán nép, köztük az ukrajnai muszlim közösség védelmére szólított fel. Emlékeztetett arra, hogy a Krím volt az első, amely megszenvedte az orosz megszállást, és hogy a muszlimok még mindig elnyomásnak vannak kitéve az Oroszország által bekebelezett félszigeten.

Az ukrán vezető emellett köszönetet mondott az arab országoknak Ukrajna támogatásáért a nemzetközi szervezetekben. Hangsúlyozta, lehetőség van a Szaúd-Arábiával az Oroszország által fogva tartottak kiszabadításában közösen szerzett pozitív tapasztalatok gyarapítására. Az elnök azt is felidézte, hogy Ukrajnának az arab országokkal együtt sikerült hozzájárulnia az élelmezésbiztonsághoz.

Hirosimai tárgyalások

Volodimir Zelenszkij Rijádból Japánba utazott, hogy találkozzék a G7 csúcstalálkozó résztvevőivel.

Hirosimában Volodimir Zelenszkij megbeszélést folytatott Joe Bidennel, az Egyesült Államok elnökével. Az államfő köszönetet mondott a Washington által Ukrajnának nyújtott hathatós, már összesen több mint 37 milliárd dolláros pénzügyi segítségért, valamint a hirosimai csúcson bejelentett új, 375 millió dolláros katonai segélycsomagért. Kitért az amerikai elnöknek a nemzetközi repülőgép-koalíció támogatására vonatkozó döntésére.

A felek megvitatták az Ukrajna védelmi képességeinek további fejlesztését célzó együttműködés lehetőségeit, valamint az ukrán békeformula végrehajtását.

Az ukrán elnök kitért országa euroatlanti integrációjára és a vilniusi NATO-csúcs előkészületeire. Kiemelte annak fontosságát, hogy Ukrajna biztonsági garanciákat kapjon a NATO-csatlakozását megelőző időszakra.

Volodimir Zelenszkij ugyancsak kétoldalú megbeszélést folytatott Japánban Rishi Sunak brit miniszterelnökkel, Giorgia Meloni olasz kormányfővel, Narendra Modi indiai miniszterelnökkel, Emmanuel Macron francia elnökkel, Olaf Scholz-cal, a Német Szövetségi Köztársaság szövetségi kancellárjával, Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel, Joko Widodóval, az Indonéz Köztársaság elnökével, Jun Szok Jollal, a Koreai Köztársaság elnökével, Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével és vendéglátójával, Kisida Fumio japán kormányfővel.

Mire képes a demokrácia?

A G7 országok csúcstalálkozójának vasárnapi ülésnapján elhangzott felszólalásában Volodimir Zelenszkij elnök rámutatott, ma már mindenki láthatja, hogy mire számíthat, akinek megfordul a fejében az agresszió egy demokratikus ország ellen, ám ez nem elég. Szerinte a demokrácia egyértelmű globális vezető szerepére van szükség, ez a legfontosabb, amit Ukrajna és a szövetséges államok együttműködésükkel biztosíthatnak.

„Hosszú évek óta halljuk, hogy Oroszország bármelyik országot büntetlenül megtámadhatja hiperszonikus rakétákkal, amelyeket nem lehet lelőni. Oroszország azt akarta, hogy féljünk, és egy bizonyos ponton eláruljuk értékeinket. Nos, ennek vége. A Patriotok az ukránok kezében megmutatták, mire képes a demokrácia” – fogalmazott az elnök, példaként hozva fel Ukrajna és szövetségesei sikerére az amerikai Patriot légvédelmi rendszerek átadását.

„Hálás vagyok azért a döntésért is, hogy pilótáinkat modern vadászgépekre képezik ki” – jelezte az államfő.

Volodimir Zelenszkij rámutatott: „amikor pilótáink megismerik az F–16-ost, és amikor ezek a gépek megjelennek az égboltunkon, az nemcsak Ukrajna számára lesz fontos. Történelmi pillanat lesz ez Európa és a világ teljes biztonsági architektúrája számára”.

Az államfő hangsúlyozta: a vilniusi csúcson Ukrajna egyértelmű jelzéseket vár az euroatlanti integráció ügyében, valamint a NATO-tagság megszerzése előtti időszakra nyújtandó biztonsági garanciákról. Szerinte a biztonsági garanciák csomagjára vonatkozó kijevi javaslatok nemcsak országa számára, hanem tágabb értelemben is béketeremtő tényezővé válhatnak.

Volodimir Zelenszkij is bekapcsolódott az A békés, stabil és virágzó világ felé című csúcstalálkozó munkájába, amelyen a G7 országok, Ukrajna és a meghívott államok – Ausztrália, Brazília, Comore-szigetek (az Afrikai Unió elnöke), Cook-szigetek (a Csendes-óceáni Fórum (PIF) elnöke), India (a G20 elnöke), Indonézia (az ASEAN elnöke), Koreai Köztársaság és Vietnam – képviselői vettek részt.

(ntk/president.gov.ua/ukrinform.ua)