Kezdő néptáncpedagógusok módszertani képzése indult Kárpátalján

2023. január 31., 09:14 , 1144. szám

A Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja kezdő néptáncpedagógusok számára indított módszertani képzést Beregszászban. Immáron nem első alkalommal szervez a hálózat néptáncpedagógus-képzést szűkebb pátriánkban. Azonban a jelenlegi tanfolyam kimondottan azokra összpontosít, akik kezdő szinten állnak a néptáncoktatás terén.

Kárpátalján a háború kitörése óta jelentős káderhiány lépett fel az oktatásban, amely nem kímélte a művészeti oktatást sem. Sok műhely és táncegyüttes maradt pedagógus nélkül. A Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja látva az oktatói hiányt a néptáncoktatásban, a nyíregyházi Antal Dóra és Antal Roland néptáncpedagógusokat kérte fel, hogy dolgozzanak ki egy olyan képzést, amely teljes mértékben a néptáncot eddig még nem vagy csak kezdő szinten oktató pedagógusokat célozza meg. A képzésre Kárpátalja több járásából 15 pedagógus jelentkezett, akik havonta egy alkalommal találkoznak Beregszászban és ismerkednek – az Antal házaspár által – a néptáncoktatás alapjaival.

Várady Enikő, a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja programkoordinátora elmondta: „A hálózat az elmúlt évek során több képzést megvalósított kárpátaljai néptáncpedagógusok számára. A háború okozta helyzetből adódóan előttünk is egy új probléma körvonalazódott. Hiszen az eddig már magas szintű munkákat felmutató műhelyek pedagógusai sajnos érthető okok miatt nem tudtak tovább itthon maradni. Sok műhely maradt pedagógus nélkül, ami sajnos most állandó probléma Kárpátalján. Ezért úgy gondoltuk, hogy egy olyan képzéssel próbáljuk segíteni a mozgalmat, amely valamelyest talán tüzet olthat. A jelenlegi képzésre többen olyanok is jelentkeztek, akik eddig nem voltak jártasak a néptáncoktatásban, gondolok itt magyarnyelv-tanárokra, könyvtárosokra, cimbalom­oktatókra és számtalan másfajta szakmában dolgozó résztvevőre. De ami kiemelendő: mindannyiuknak fontos, hogy a népi kultúra ne vesszen ki a településükről, és ezért hajlandók időt áldozni és tanulni” – fejtette ki Várady Enikő, aki szerint nagy lehetőség, hogy az Antal házaspár az országban kialakult helyzet ellenére is vállalja, hogy havonta egy alkalommal foglalkozik a kárpátaljai pedagógusokkal. Ezáltal komoly szakmai tudást kaphatnak a képzésen részt vevő pedagógusok.

Antal Roland, a képzés oktatója, a Nyíregyházi Tánctanoda alapító pedagógusa elmondta: „Pál Katalinnak, a hálózat vezetőjének a felkérésére immáron nyolc éve járunk ki rendszeresen Kárpátaljára táborokba, mentorprogramban. Második éve pedig már a néptáncpedagógus-képzést is vezetjük. Megtisztelő számunkra, hogy a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyarságnak segíthetünk. Amikor most újra kijöttünk ide, nem tudtuk, milyen csapat fog majd fogadni minket. De azt gondolom, hogy ezzel a nagyszerű csapattal az előttünk álló félévben remélhetőleg jól fogunk tudni haladni, és számtalan fontos módszertani ismeretanyagot át tudunk majd adni számukra.”

A képzés havonta egy alkalommal kerül megrendezésre a beregszászi Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban. Az esemény támogatója a Csoóri Sándor Alap.

Kőváry