Potápi Árpád János: „Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy Ukrajnának, Kárpátaljának segítsünk”

2023. január 29., 08:44 , 1144. szám

Magyarország kiemelten figyel a háborús körülmények között élő kárpátaljaiakra – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Sátoraljaújhelyen, ahol a Rákóczi Szövetség szervezésében több száz felső-Tisza-vidéki és ugocsai iskolás pihenhetett egy héten keresztül.

Az államtitkár kijelentette: „Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy Ukrajnának, Kárpátaljának segítsünk. Segítsünk a családoknak és a gyerekeknek. Ezt az akciót a Rákóczi Szövetség 5 héten keresztül valósítja meg, amelynek keretein belül több mint 1 200 gyermek tud a tél közepén táborozni itt, Sátoraljaújhelyen, így kicsit ki tudnak szakadni abból a nehéz helyzetből, azok közül a körülmények közül, amelyek most ott a mindennapokat jellemzik. Látjuk azt, hogy sok intézményben nincs áram, nincs fűtés. Nehéz azt is megoldani, hogy jelenléti oktatás keretében tudjanak tanulni a gyerekek, tanítani a tanárok. Ezért is jó az, hogy ötnapos turnusokban, heti váltásban itt egy táboroztatást lehetett beindítani. Most éppen 14 településről 250 gyerek, illetve kísérőik vannak itt. Reméljük azt is, hogy nemcsak most, télen, hanem az év során többször is, akár itt, akár a Balatonnál hasonlókat tudunk szervezni” – mondta Potápi Árpád János.

Viskről több tucat iskolás érkezett Sátoraljaújhelyre, hogy a Rákóczi Szövetség táborában pihenjen egy hetet. Elmondásuk szerint nagyon hamar eltelt az egy hét, és sajnálják, hogy már haza kell utazniuk.

A Rákóczi Szövetség célja, hogy a kárpátaljai tanulók és tanáraik kiszakadhassanak a háború sújtotta Ukrajna nehézségekkel teli hétköznapjaiból.

Január 16. és február 17. között heti váltásban összesen 1 280 kárpátaljai diák és pedagógus számára biztosított a pihenés Sátoraljaújhelyen. A táboroztatás a Rákóczi Szövetség, a MOL–Új Európa Alapítvány és a Miniszterelnökség támogatásának köszönhetően valósul meg.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta, hogy a kárpátaljai diákok téli táboroztatásának második időszaka zajlik a sátoraljaújhelyi Rákóczi-táborban. „Igazából egy időszaknak a vendégei után vagyunk, amit most már értékelni tudunk. Amikor az egyik fiatalembert megkérdeztem, aki a Nagyberegi Református Líceumból jött, hogy érzi magát, milyennek látja a programokat, akkor ő annyit válaszolt, hogy itt jó, csak gyorsan telik az idő. Az elmúlt időszakban olyan iskolákból voltak itt diákok, ahol kollégiumban laknak, tehát közösségként jöttek ide. Most a héten elsősorban a Felső-Tisza-vidékről, Aknaszlatinától egészen Husztig, illetve Nagyszőlősről és a régióból vannak itt diákok. Többségében felső tagozatosak, vagyis olyan diákok, akik kevesebbet találkoznak otthon, hiszen mindenki kisebb-nagyobb településekről jár be az iskolába naponta. Az ottalvós közösségi élményt itt tapasztalják meg először, és ez egyfajta szépséget ad a mostani hétnek. A hangulat kiváló, nagyon hálásak azért, hogy itt lehetnek, és otthon hagyhatták azt, amit most a háború meghatároz Kárpátalján” – fogalmazott.

Február második hetében az ungvári magyar főkonzulátus segítségével 50 ukrán diák érkezik majd a táborba, olyan fiatalok, akiknek a szülei katonák vagy rend­őrök. Magyarország és a magyar emberek mindenkinek segítenek, akik bajba kerülnek – hangsúlyozták a szervezők.

            TV21 Ungvár/Dankai Péter