Keresem az Álmot – a BorzsaVári zenekar első lemezének bemutatója

2023. január 24., 17:30 , 1143. szám

A magyar kultúra napjának előestéjén mutatta be első stúdiólemezét a BorzsaVári zenekar. A jánosi Helikon Hotelben megtartott rendezvény, valamint a Keresem az Álmot című népzenei album kiadása a Kárpátaljai KultúrKaraván közreműködésével a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

A termet megtöltő vendégeket Kudlotyák Krisztina, a Kárpátaljai KultúrKaraván vezetője köszöntötte. Elmondta, hogy az elmúlt évben úgy tervezték, hogy hatalmas álmok fognak megvalósulni a KultúrKaraván program keretein belül, operett-előadások és a Nemzeti Színház bemutatói fogják majd színesíteni az évet, aztán a háború kitörésével ezek az álmok megtörtek. „Rájöttünk, hogy nem lehet kergetni a régi álmokat, mindenkinek meg kell keresnie az álmát ahhoz a lehetőséghez képest, ami éppen van” – szögezte le Kudlotyák Krisztina. A magyar kultúra napján mindig azt ünnepeljük, amit hozott a múlt, ami a múltban teremtődött, s amit meg tudunk őrizni, majd továbbadni a következő nemzedékeknek – fogalmazott, folytatva: az alkalommal azt szeretnénk megünnepelni, amit mi tudunk letenni kisközösségként a kultúra küszöbére, ezzel járulva hozzá az egyetemes magyar kultúrához.

Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának misszióvezetője köszöntőjében hangsúlyozta, hogy vidékünkre különösen igaz a mondás, miszerint kultúrájában él a nemzet, hiszen a határokon túl élő nemzetrészek életében valóban kiemelkedő szerepet tölt be a kultúra őrzése.

Rendhagyó alkalom lévén a rendezvény a BorzsaVári Tehetséggondozó Művészeti és Hagyományőrző civil szervezet szerteágazó tevékenységét összefoglaló beszélgetéssel folytatódott. A Kovács családot Birta Zoltán, a Pulzus Rádió főszerkesztője kérdezte a kezdetekről, a népzenével való kapcsolatról, a tehetséggondozás jelentőségéről, a zenekarról, a lemezről, valamint a további tervekről. Mind a családi zenekar, mind a BorzsaVári zenekar – melynek gerincét szintén ők alkotják – figyelemre méltó szakmai fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Repertoárjukban a megzenésített versek és népi énekek mellett jelen vannak keresztény ifjúsági énekek, zsoltárok is. Tevékenységüket számos téren kifejtik, melyből ízelítőt is adtak: a családi zenekar előadása után szatmári dallamokat játszottak a fiatal harmonikások, bemutatkozott a Hangicsáló ének­együttes, mezőföldi táncokat adott elő a Cseperedő táncegyüttes, majd ismét a Kovács család előadásában megzenésített versek és zsoltárok csendültek fel.

A lemez a zenekarra jellemző stílust, hangulatot és színvonalat tükrözi. A zenekar tagjai – Kovács Abigél (ének), Kovács Dániel (hegedű), Kovács Péter (hegedű), Kovács Sándor (brácsa), Gyurkó Ádám (harmonika), Kovács Tamás (nagybőgő) – mellett a felvételeken vendégzenészek – Pál István „Szalonna” (hegedű) és Karacs Gyula (brácsa) – is muzsikálnak.

A lemezbemutató meglepetésvendégeként az eszenyi Ritmus Néptáncegyüttes lépett színpadra.

A rendezvény végén Kudlotyák Krisztina köszönetet mondott a zenekar munkájáért, majd átadott számukra 200 példányt a lemezből.

lexi