A modern Mikulások autón járnak

Mikulás-napi előzetes

2001. november 30., 01:00 , 46. szám

Néhány évvel ezelőtt a szalókai Mikulás még csak az óvodákban s egy-két családban osztogatta díszes csomagjait. Kétévi erőgyűjtés után aztán tavaly ismét körútra indult, s ezúttal több mint száz családot látogatott meg.

Az ünnepi készülődés már hetekkel korábban megkezdődött, meséli Orosz Kálmán, a KMKSZ helyi alapszervezeté­nek elnöke. A község üzletében megjelent a Mikulás-postaláda, amelybe boldog-boldogtalan bedobhatta a kívánságát tartalmazó levelet. Gyűltek is a levelek szépen. Volt, aki hifitornyot kért, de olyan is akadt, aki mindössze tollra és füzetre vágyott.

A nagy nap közeledtével aztán Mikulásország szalókai hely­tartója, Bacskai Béla néhány ismerősével lázas csomagolásba kezdett. A levélírók mindegyike megkapta a KMKSZ helyi alapszervezetének egységcsomagját, ami némi édességből és egy-egy játékból állt, s e mellé csatolhatták saját ajándékaikat a szülők, nagyszülők.

Elkészült a Mikulás-mobil is: két oldalára egy-egy Mikulás alak, tetejére felirat és egy hatalmas csomag került. December 5-én a Mikulás magára öltötte a harkányi alpolgármestertől kapott öltözéket, az autó megtelt csomagokkal, s a fehér szakállú ajándékosztogató elindult körútjára. A Mikulás rendszámú autó nem­csak Sza­lóka gyermekeinek szer­­zett meglepetést, hanem a környező falvak (Eszeny, Bakos, Pet­riv­ka) néhány há­zába is bekopogott. Az ajándékcsomagok nemcsak fogytak, de gyarapodtak is a rokonok révén, így két napjába került a Fehérszakállúnak, hogy széthordja őket.

Legutóbbi ottjártunkkor azt az ígéretet kaptuk, hogy a Miku­lás­-mo­bil idén is elindul, hacsak nagy hó nem lesz. Akkor ugyanis a ha­gyományos szánon érkezik majd a kedves öreg.

O. T.